Combinaţia care îţi creşte performaţele sportive


        Pentru cei care practică un sport, indiferent că vorbim de nivelul de amator, dar mai ales în cazul celor care fac performanţă, progresul este elementul cheie, fără de care motivaţia poate să dispară extrem de rapid. Nu în puţine cazuri se întâmplă ca la un moment dat să intervină perioade lungi de stagnare sau perioade de declin, în care performanţele fizice scad, în ciuda eforturilor depuse. Lipsa de energie, îmbolnăvirile, accidentările, durerile musculare şi articulare ce persistă mult timp după ce ai făcut mişcare sau un antrenament, vitalitatea redusă, ei bine, toate acestea pot fi prevenite dacă la programul de antrenament şi alimentaţia corectă se asociază un program eficient de suplimente nutritive. 

         Iată câteva sugestii:

1. Administrarea de gel de Aloe vera după eforturi de intensitate crescută şi durată medie sau mare, aşa cum sunt antrenamentele cu greutăţi sau competiţiile de anduranţă, are capacitatea de a reduce edemul ce apare la nivelul musculaturii utilizate şi limitează în acelaşi timp procesul inflamator, care apare în mod natural prin solicitarea structurilor corpului. S-a observat, deasemenea, o creştere a ratei de vindecare a accidentărilor, cu limitarea durerii, ceea ce dă posibilitatea sportivilor să se refacă mai rapid şi să reia programul de antrenament. Acesta stimulează sistemul imun, ceea ce înseamnă o mai bună protecţie împotriva infecţiilor virale, bacteriene sau micotice. Se ştie faptul că, după perioade de efort intens, capacitatea de apărare a organismului se reduce şi de obicei apar infecţii ale căilor respiratorii superioare.
Este de amintit şi efectul de limitare a degradării ţesuturilor conjunctive, proces care se produce în timp, prin solicitarea repetitivă a acestora. Toate aceste efecte extraordinare se datorează faptului că gelul de Aloe vera este un cocteil bogat în vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E), minerale (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, mangan, crom, cupru, fier), precum şi 19 aminoacizi, dintre care 8 esenţiali (ac
eştia nu pot fi produşi de corpul uman).

2. Acizii graşi Omega-3 s-au bucurat de multă atenţie în ultimii ani, datorită efectelor benefice. Cel mai important rol este acela de protecţie cardiovasculară, dar şi asupra funcţiilor cognitive şi a sănătăţii oculare. În sport, s-a dovedit că aceste substanţe întârzie oboseala musculară şi contribuie la refacerea după efort. Mai nou s-a descoperit că administrarea de acizi graşi Omega-3 favorizează recuperarea după accidentările la nivel craniocerebral, asta datorită fap
tului că 97% din creier este format din acizi graşi.
Ne putem asigura necesarul de acizi graşi Omega-3 din două surse: alimente şi suplimente nutritive. Aceşti acizi graşi sunt consideraţi esenţiali, pentru că organismul nostru nu este capabil să-i producă, deci trebuie să-i aducem din surse externe.
Principalele surse sunt alimentele – plante şi animale care au capacitatea de a sintetiza aceşti acizi graşi. Peştele este considerat cea mai bună sursă – somonul, heringul şi sardinele conţin cantităţi mari de acizi graşi Omega-3. Dieta omului modern este complet dezechilibrată – raportul dintre acizii graşi Omega-6 (cu acţiune proinflamatorie) şi acizii graşi Omega-3 (cu acţiune antiiflamatorie) este de 20:1. În mod normal, raportul considerat sănătos ar trebui să fie de 1:7. Putem schimba acest lucru introducând în alimentaţie peştele de 3-4 ori pe săptămână sau recurgând la un supliment nutritiv.

3. Probiotice microorganisme vii care, administrate în doze adecvate, oferă beneficii pentru sănătate şi buna funcţionare a sistemului digestiv, modulând funcţia imună. În populaţia generală, studiile au arătat că aportul de probiotice poate ameliora recuperarea după boli diareice, creşte rezistenţa la infecţii digestive şi respiratorii şi aduce îmbunătăţiri ale stării pacienţilor cu afecţiuni respiratorii sau alergii. Însă administrarea de probiotice poate fi utilă nu doar în anumite afecţiuni medicale, ci şi pentru sportivi, în mod particular cei de performanţă, dar putem include aici şi sportivii amatori care se antrenează intens, aducând beneficii în ceea ce priveşte susţinerea şi stimularea funcţiei imunitare.
Aşa cum aminteam anterior, efortul intens, de lungă durată, indiferent dacă e vorba de antrenamente sau competiţii, poate produce o deprimare tranzitorie a funcţiei imune.

4. Mineralele şi vitaminele joacă roluri extrem de diverse în organismul nostru. Spre exemplu, vitaminele din clasa B participă la nivel celular în procesul de producere a energiei din macronutrienţi, precum şi în procesele de dezvoltare şi multiplicare celulară. Cercetătorii au descoperit că sportivii care nu dispun de un aport optim de vitamine au o capacitate mai redusă de performanţă atunci când sunt supuşi la efort de mare intensitate şi sunt mai puţin capabili de a se recupera după efort – ne referim aici la posibilitatea de refacere a structurilor musculare afectate de efort şi, în plus, capacitatea de a dezvolta masa musculară.
Capacitatea de performanţă şi de recuperare se poate reduce chiar şi în cazul unui mic deficit de vitamine din clasa B. Necesităţile individuale de vitamine şi minerale variază de la o persoană la alta şi pot să depindă de tipul şi intensitatea efortului, cantitatea de substanţe nutritive pierdute prin transpiraţie şi urină, precum şi diferenţele individuale ale dietei. Cei mai expuşi riscului pentru deficienţe de vitamine şi minerale sunt sportivii care îşi limitează aportul caloric sau adoptă diete restrictive, atât cantitativ, cât şi calitativ. Acestora, dar nu numai lor, li se recomandă un aport suplimentar, care poate proveni dintr-un complex de minerale şi vitamine.

5. Arginina este un aminoacid condiţionat esenţial, ceea ce înseamnă că organismul nostru este capabil să-l sintetizeze, însă în anumite condiţii (boli, traumatisme, stres extrem) nu se poate produce o cantitate suficientă şi este nevoie să fie adus din surse alimentare. Arginina joacă multe roluri în organism. Ea poate fi metabolizată până la glucoză şi apoi utilizată pentru producerea de energie în timpul efortului fizic. Deasemenea, este importantă pentru producerea de oxid nitric şi creatină. Se ştie şi faptul că arginina stimulează secreţia de hormon de creştere, un puternic hormon anabolizant. Hormonul de creştere induce sinteza proteică, esenţială pentru refacerea musculară şi dezvoltarea de noi structuri; deasemenea, are efect lipolitic, reducând stratul adipos. Oxidul nitric are proprietăţi vasodilatatoare, ceea ce înseamnă că administrarea de arginină creşte fluxul de sânge către muşchi, favorizând astfel transportul de oxigen şi substanţe nutritive. Toate acestea conduc către o creştere a performanţelor fizice, atât în ceea ce priveşte forţa, cât şi capacitatea de anduranţă.

Informaţii despre produse care care conţin aceste elemente găsiţi pe Produse Aloe Vera.