Omega 3 - Vital pentru sănătatea organismului         Acizii graşi esenţiali sunt vitali pentru sănătatea organismului, în special a creierului, inimii şi sistemului cardiovascular. Dintre toate formele de acizi graşi, din cauza dietei şi a stilului de viaţă actual, cel care se găseşte în majoritatea cazurilor în deficit este acidul gras Omega 3 (acidul alfa-linolenic). Acidul alfa-linolenic este transformat, în corp, în substanţe cu totul speciale, de tip paracrini (hormoni tisulari), denumite eicosanoide. Cele mai importante eicosanoide sunt acizii graşi esenţiali eicosapentaenoic (EPA) şi docosahexaenoic (DHA), care, în relaţie cu eicosanoidele generate din acizii graşi esenţiali Omega 6, au rol vital în modularea sistemului imunitar.

         Astăzi, oamenii de ştiinţă consideră că o principală cauză a cancerului este şi marele exces al acizilor graşi Omega 6 proinflamatori (uleiul de floarea soarelui, nerezistent la încălzire, raport 1:124 în favoarea Omega 6; excesul de Omega 6 şi acid arahidonic pot exacerba acneea şi induce un ten congestionat, inflamat – de aceea este bine să evităm excesul de alimente prăjite în ulei de floarea soarelui), în raport cu acizii graşi esenţiali Omega 3, antiinflamatori. Dieta vestică actuală se caracterizează printr-un mare dezechilibru în raportul acizilor graşi, acesta fiind de 1:24 în favoarea acizilor graşi esenţiali Omega 6 proinflamatori, faţă de raportul sănătos, fiziologic, de maximum 1:4 în favoarea lui Omega 6. Strămoşii noştri au avut, zeci de mii de ani, o dietă în care cei doi acizi graşi esenţiali se aflau într-un raport ideal de 1:1, 1:2.
         Acizii graşi esenţiali EPA şi DHA sunt indispensabili funcţionării creierului, stimulând memorizarea şi cogniţia.    De aceea, eliminarea completă a grăsimilor din alimentaţie este o mare eroare, constituind un factor de risc major pentru sănătate. Femeile care nu consumă grăsimi în perioada de reproducere devin amenoreice şi, deci, infertile. Alte consecinţe ale eliminării grăsimilor, în special a celor bune, şi a consumului lor neţinând cont de raportul Omega 3/Omega 6 sunt depresiile grave şi riscul crescut de suicid.
         Organismele tinere pot transforma acidul gras esenţial Omega 3 cu lanţ scurt (acidul alfalinolenic) care se găseşte în uleiurile vegetale (in, rapiţă, cânepă) în acizi graşi esenţiali cu lanţ lung (EPA şi DHA) care sunt, de fapt, adevăraţii acizi graşi esenţiali. Cu cât îmbătrânim, însă, transformarea acidului gras Omega 3 cu lanţ scurt în acizi graşi esenţiali Omega 3 cu lanţ lung devine din ce în ce mai greoaie. De aceea este bine să consumăm alimente şi suplimente alimentare care ne oferă direct acizii graşi esenţiali cu lanţ lung (EPA şi DHA), aşa cum se găsesc în peştii marini graşi de apă rece (somon, hering, cod, sardine), în untura de peşte şi în suplimentele alimentare cu Omega 3 şi Omega 9.
         Acizii graşi esenţiali Omega-3:
- Sunt absolut necesari pentru funcţionarea corectă a membranelor celulare, inclusiv a celor neuronale, fiind esenţiali pentru buna funcţionare a creierului şi a proceselor de memorare, cogniţie, învăţare.
- Ajută la reglarea nivelului trigliceridelor şi al colesterolului.
- Sunt esenţiali pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, a ochilor şi pielii, precum şi a plămânilor şi a sistemului osteoarticular.
- Contribuie la buna funcţionare a sistemului gastrointestinal.
- Contribuie la menţinerea unei stări emoţionale pozitive, fiind un ajutor în combaterea depresiei, atacurilor de panică şi schimbărilor de dispoziţie, precum şi a stresului emoţional şi fiziologic.
- Ajută la combaterea statusului proinflamator sistemic, teren pe care se dezvoltă bolile cronice ale civilizaţiei moderne.
         Foarte importantă este şi extragerea acestor acizi din sursele marine şi protecţia lor antioxidantă, aceasta determinând, de fapt, calitatea suplimentului alimentar. Nu cumpăraţi orice supliment cu Omega 3, deoarece poate fi contaminat cu metale grele sau urme de solvenţi organici. Mai mult, dacă protecţia antioxidantă nu s-a făcut corect, acizii graşi esenţiali cu lanţ lung sunt foarte sensibili la oxidare, devenind toxici. Pentru a obţine întreaga gamă de beneficii a acizilor graşi esenţiali cu lanţ lung (EPA şi DHA) trebuie neapărat să cumpărăm şi să utilizăm numai suplimente alimentare garantate, provenite de la lideri mondiali, şi care îndeplinesc toate cerinţele de siguranţă alimentară. Luaţi întotdeauna în considerare raportul calitate / preţ, având în vedere că produsele prea ieftine nu au cum să fie de calitate şi, în loc să vă faceţi bine, vă faceţi mai mult rău. Simpla denumire generică de acizi graşi esenţiali Omega 3 nu garantează şi calitatea şi eficacitatea acestora. Calitatea este garantată numai de firmă.
     
 Recomandarea Forever Living Products pentru aprovizionarea organismului cu acizi graşi esenţiali este suplimentul alimentar Arctic-Sea Super Omega-3. Pentru mai multe informaţii despre aceste produse intraţi pe Produse Aloe Vera, pe Articole de prezentare produse Forever Living Products sau pe Canalul youtube de prezentare video a produselor.