joi, 22 august 2013

Aloe vera și stresul metabolic         Alături de marile invenții care ne-au adus progresul tehnologic, descoperiri stiințifice care ne-au lărgit universul cunoașterii, stă prețul pe care omul îl plătește în numele civilizației. Aceast progres, începând cu inventarea agriculturii, sedentarizare, cultivarea plantelor, domesticirea animalelor şi supraproducţia de alimente a modificat dramatic și iremediabil biologia și stilul de viață de vânător – culegător al omului.
         Hrana pe care o consumă acum provine de la o lume domesticită care, la rândul ei, a contribuit la schimbarea compoziţiei nutriţionale a plantelor şi animalelor. Acestea au fost modificate genetic, au devenit mai productive, iar agricultura din ce în ce mai mecanizată și chimizată, mediul înconjurător global poluat, alimentele contaminate, dăunătoare și lipsite de nutrienți esențiali.
         Omul modern este caracterizat de carențe nutriționale cronice, imposibilitataea sistemului imunitar de a produce suficienți anticorpi. Suntem asaltaţi, pe lângă microbi, şi de un exces de radicali liberi generaţi, de alimentaţia defectuoasă (fast food, junk food), de poluanţii din aer, apă, alimente, unele produse de îngrijire personală şi igienă, fumatul, excesul de alcool, automedicaţia, abuzul de medicamente, pe fondul cărora se dezvoltă bolile cunoscute ca fiind ale civilizaţiei moderne, începând cu supraponderalitatea, obezitatea şi continuând cu afecţiunile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul de tip 2, unele forme de cancer (colorectal, genital), boala Chron, sindromul colonului iritabil, rectocolitele, alergii, intoleranţe alimentare, astm.
         Astăzi, suntem supuși pe lângă stresul emoţional, şi celui metabolic generat de hrana moartă (fără nutrienţi esenţiali - aminoacizi, vitamine, minerale, antioxidanţi). Radicalii liberi extrem de nocivi pentru corpul uman, distrug enzimele metabolice, hormonii, materialul genetic, omoară celulele astfel grăbesc îmbătrânirea şi scurtează viaţa. În corpul nostru, în fiecare secundă se generează radicali liberi, care atacă celulele corpului. Consumând alimente industriale, producţia de radicali liberi creşte şi există riscul să apară stresul oxidativ. Acesta reprezintă ruperea echilibrului dintre radicalii liberi şi antioxidanţi conducând în final la bolile civilizației moderne. Din această cauză este necesar să ne reechilibrăm dieta cu suplimente alimentare de calitate, imunostimulatoare şi imunomodulatoare, din care nu lipsesc nutrienţii esențiali.
         Unul dintre aceste suplimente este Aloe vera. Consumul regulat de Aloe Vera poate îmbunătăţi funcţionarea sistemului digestiv şi creşte absorbţia proteinelor, distrugând în acelaşi timp în mod natural, bacteriile. Studii de specialitate au demonstrat, de asemenea, capacitatea gelului de aloe de a ameliora simptomele arsurilor la stomac şi ale altor afecţiuni digestive.

         Este un supliment prebiotic cu rol de stimulare şi regularizare a microflorei colonice sănătoase. Acest efect prebiotic se traduce, în final, prin întărirea sistemului imunitar şi stimularea detoxifierii la nivel celular, dar şi la nivelul colonului. Pe lângă calităţile nutriţionale obişnuite, se adresează unor funcţii fiziologice din organism, oferind anumite beneficii de sănătate dincolo de cele obişnuite, exprimate în general prin scăderea riscului de îmbolnăvire, în principal asupra funcţiilor fiziologice ale pielii, mucoaselor sinusale, nasului, gâtului, sistemului gastrointestinal (stomac, intestine), mucoasei plămânilor şi sistemului genito-urinar.
         Gelul de Aloe vera conţine 19 aminoacizi din cei 20 care compun proteinele din corpul nostru şi 7 aminoacizi esenţiali din cei 8 pe care organismul nu-i poate fabrica. Acești aminoacizii sunt esenţiali pentru sănătate, ei intrând în compoziţia enzimelor, hormonilor, muşchilor şi celorlalte structuri proteice ale corpului.
         Deasemenea conține vitaminele A, C, E – vitamine cu rol imunostimulator, antioxidanţi esenţiali în prevenirea stresului oxidativ şi distrugerea radicalilor liberi, care sunt, aşa cum ştim, foarte dăunători, fiind implicaţi în generarea cancerelor, bolilor arteriale, îmbătrânirii premature, inclusiv a cataractei.
Vitamina A este foarte importantă în special pentru menţinerea acuităţii vizuale pe întuneric, este direct implicată în biosinteza colagenului, vitamina C este o component esenţială a pielii, cu rol important pentru frumuseţea pielii, sănătatea oaselor şi a tendoanelor şi procesul de vindecare a rănilor, vitamina E este importantă în prevenirea trombozelor şi aterosclerozei, având efecte benefice asupra vindecării rănilor, fertilităţii şi frumuseţii pielii, vitaminele din complexul B, inclusiv colina sunt implicate în procesul de eliberare a energiei din alimente, în metabolismul aminoacizilor, în felul acesta stimulând dezvoltarea masei muscular, arderea grăsimilor şi evitarea apariţiei sau reducerea supraponderabilităţii şi obezităţii, aspecte cu atât mai importante cu cât ştim că obezitatea favorizează apariția bolilor civilizaţiei moderne – maladii cardiovasculare (infarct de miocard), cerebrovasculare (accident vascular cerebral), anumite forme de cancer, maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson) şi nu în ultimul rând diabet, în special de tip II, gută (hiperuricemie), artroze, artrite.
          Conţinutul de vitamina B12 reprezintă un punct forte al gelului de Aloe vera, acesta fiind una dintre puţinele surse vegetale de vitamina B12, foarte important în sănătatea celulei nervoase. Printre mineralele importante conținute de gelul de aloe se numără calciu (esenţial pentru sănătatea sistemului osos), mangan (cofactor la multe enzime), potasiu (important pentru menţinerea echilibrului acido-bazic), magneziu (responsabil pentru excitabilitatea neuromusculară, buna funcţionare a creierului, inimii, muşchilor), zinc (cofactor la multe enzime), crom (important în reglarea glicemiei), fier (extrem de important pentru transportul oxigenului la celule şi ţesuturi). Mai mult decât atât, avantajul extraordinar este că aceste vitamine şi minerale se regăsesc, în gelul de aloe, în formele cele mai biodisponibile, pe care corpul le poate asimila uşor.
          Alte componente ale gelului sunt zaharurile (Glucoză, fructoză şi polizaharide de tipul glucomananilor (acemananilor), cu rol imunostimulator), lignine (implicate în transportul unor substanţe active din preparate de uz extern, în straturile profunde ale pielii), saponine (substanţe cu proprietăţi funcţionale certe, antiseptic și anticoagulante), steroli(campesterol, sitosterol, lupeol - agenţi antiinflamatori, antiseptici şi analgezici ce contribuie şi la normalizarea nivelului colesterolului), antrachinone (laxativi naturali, analgezici sau „ucigaşi ai durerii” şi, deasemenea, posedă proprietăţi puternice antibacteriene, antifungice şi virucide), enzime ( lipaza - ajută la digestia grăsimilor, amilaza - sprijină digestia carbohidraţilor complecşi, precum amidonul, celulaza - susceptibilizează celuloza, făcând-o hidrofobă, pentru a reţine apa şi toxinele, catalaza - cu efect antiinflamator, peroxidaza - antiseptică, antiinflamatoare, carboxipeptidaza - ajută la digestia proteinelor, fosfataza alcalină şi aliaza - ambele cu efecte antiinflamatoare).
          Gelul de Aloe vera acţionează în mod natural, reechilibrând funcţiile fiziologice ale organismului, pe care le aduce în parametri normali, fără efecte secundare. Inclus într-un stil de viaţă sănătos, cu o dietă diversificată, echilibrată, hidratare corespunzătoare, renunţarea la sedentarism, la excesul de alcool şi la fumat, poate avea chiar efect de prevenire a îmbătrânirii precoce şi creştere a duratei de viaţă. Aloe Vera ne oferă posibilitatea de a ne simţi mai bine, de a avea mai multă energie, de a prelua şi a menţine controlul asupra greutăţii noastre corporale.
Produsele recomandate de Forever Living Products în detoxifierea organismului sunt Clean 9, Aloe Vera Gel, Vital 5 şi Forever Active Probiotic. Pentru mai multe informaţii despre aceste produse intraţi pe Produse Aloe Vera, pe Articole de prezentare produse Forever Living Products sau pe Canalul youtube de prezentare video a produselor.